Eugenie Suer

De snelle versie. . .

  • Ik ben ondernemer en schrijver van het boek ‘Gelukkig opvoeden doe je ZO!’ De nieuwe opvoedgids voor kinderen van 0-6 jaar.
  • Ik heb mijn nieuwe bedrijf ZO-opvoeden opgezet.
  • Ik woon en werk het liefst ieder jaar een maand in een andere stad. Ik heb o.a. in New York, Rome en Amsterdam gewoond.
  • Ik ben elke dag online op Instagram en Facebook te vinden.
  • Ik heb een missie/motto “life is not about finding yourself, it is about creating yourself”. Opvoeden met een plan bepaalt alles voor nu en altijd. 

Waar ik in geloof …

Onderdelen van mijn leven waar ik tijd en aandacht voor wil hebben en voor maak. Als ik weet wat ik wil is mijn leven leuker, makkelijker, interessanter, lichter en beter. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving. 

Wat mij overzicht geeft is een ZO-leven cirkel. Het helpt mij te zien waar ik veel of weinig tijd en aandacht aan besteed en wat ik anders zou willen. Ik kijk er regelmatig naar en kan het tegenwoordig ook wel zonder echt te kijken, meer op gevoel. Ik leef graag in balans, met een lekkere cadans.

Zo zorgt bijvoorbeeld 3x in de week hardlopen niet alleen voor een goede conditie, maar het heeft ook invloed op mijn zelfvertrouwen en daardoor op mijn sociale leven, mijn relaties en de keuzes die ik maak in mijn carrière. Dit zijn de basics die we, denk ik allemaal wel, nodig hebben. Het is maar net hoe je het invult voor jezelf en wat werkt.

Ondernemer . . . 

… ben ik al sinds het jaar 2000,

toen ik met een compagnon een kinderdagverblijf ‘de Kindervilla’ startte. Iedere dag heel veel vragen over manieren van opvoeden. Opvoeden blijkt stressvol en drijft ouders en opvoeders soms tot wanhoop. Zoveel gewoontes en patronen die veel druk op de medewerkers, de ouders en het gezin leggen. Iedereen raakt verzeild in het regelen van heel veel praktische zaken, het continu monitoren en managen van de dagelijkse zorg. Het geeft een gevoel controle te hebben over de opvoeding. Het tegendeel is echter waar, want dit alles zorgt ervoor dat we een de belangrijke invloed op de kwaliteit van het opvoeden vergeten.

… wat kunnen wij leren van ieder kind? 

Dat was de vraag die wij, die iedere dag met kinderen werkten in de kinderopvang, onszelf toen stelden. We wilden het kind niet volstoppen met dingen die wij belangrijk vonden. We wilden kinderen uitdagen om zichzelf te ontwikkelen binnen de mogelijkheden die er op dat moment waren voor dat kind. Dit leidde uiteindelijk tot de ZO-opvoed methode.

Niet ieder kind is hetzelfde en ieder kind moet op zijn of haar eigen manier uitgedaagd worden om te groeien. De bestaande opvoed methoden sloten niet meer aan bij de behoeften van de kinderen. In 2003 heb ik Stichting KIND opgericht om nieuwe opvoed kennis op te doen. Hier ligt de basis voor mij voor het ontwikkelen van de methode ZO-opvoeden.

ZO-opvoeden vertelt je niet alleen wat je als ouder kunt doen bij het opvoeden van je kind maar ook hoe je dit het beste kunt doen in samenwerking met andere stakeholders, zoals de kinderopvang, scholen en ouders.

Alle opgedane kennis, uit theorie en praktijk, heb ik verwerkt in de ZO-opvoeden methode. Het leert je, in de relatief korte tijd van opvoeden, goed bewust te kijken naar de kansen en mogelijkheden van je kind. Waardoor kinderen nu en de rest van hun leven beter kunnen kiezen, meer zelfvertrouwen opbouwen, productiever zijn, creatiever, socialer wat ervoor zorgt dat ze gelukkiger zijn nu en later.

ZO Leven & Opvoeden

Mijn nieuwe bedrijf ZO-opvoeden is in april 2020 ontstaan. Met ons team willen we mensen inspireren om met de ZO-opvoeden methode aan de slag te gaan. Met het opvoeden van je kind voeden we onszelf ook op. Als wij het verschil willen maken, moeten we bij onszelf beginnen. De zes ZO-stappen, van ‘Zorgen’ voor naar ‘Ontwikkeling’ creeren, kun je ieder moment in je leven toepassen. 

Nog meer weten?

1. Volg mijn dagelijkse leven op Instagram, waar ik elke dag stories post.

2. Kijk op Facebook naar mijn posts

​​3. Kijk naar mijn blogs op de site van Kinderopvang totaal.